Smug

Den spinkle klokken i åsen

Valid HTML 4.01 Transitional

Provence
Byen
Kirke og kloster
Aktiviteter
Restauranter
Vingårder
Golf
Galleri
Utleiekalender 2021
Utleiekalender 2022
Priser
Adkomst
Kart
Leievilkår

Kirkeklokkene

som lyder over Roquebrune-sur-Argens befinner seg i dag på to steder: i sognekirken Église Saint Pierre Saint Paul (Peter- og Pauluskirken) midt i landbyen, og i karmelittklosteret Saint Désert Notre-Dame de Pitié (Den barmhjertige Marias hellige ørkenkloster) oppe på Colline Sainte Anne – også kalt Colle de Platel - i sørvest.

Chapelle Templière Saint Pierre

1.900 års tradisjon

Klokkene forteller at Frankrike har en lang kirkelig tradisjon. "La fille ainée de l'Eglise" ("Kirkens eldste datter") har Den franske kirke vært kalt. Røttene går nesten 1.900 år bakover, til de første 48 martyrene i år 177 etter Kristus – i Lyon. Dramatiske endringer i Europas historie har ikke gått Frankrike forbi. Revolusjonen i 1789 forbød kirkelig virksomhet og raserte kirker og klostre. De siste tiårenes verdsliggjøring har også satt sine tydelige spor i det franske folkekirkelandskapet. Det har også vært andre kirkeklokker som har lydt over Roquebrune, men som ikke lenger høres daglig. Det gjelder klokkene i Chapelle Templière Saint Pierre (Tempelriddernes Peterskapell) ved rundkjøring CD7, og i Chapelle Saint Michel på Place A Perrin.

Sognekirken i Roquebrune

Kirken sto ferdig i 1535 og ble vigslet til apostlene Peter og Paulus. Den rommer restene av to tidligere kirker, Notre Dame des Salles fra 1000-tallet og Saint Pierre du Chateau fra 1200-tallet. I 2006 startet en omfattende restaurering av kirken, som står på listen over verneverdige historiske monumenter Klokkene, også de fra 1500-tallet, forteller at kirken er åpen hver dag - for stillhet, tidebønn eller messe. Den 29. juni er en viktig dag i året for sognekirken; minnedagen for dens vernehelgener Peter og Paulus. Roquebrune ligger i bispedømmet Fréjus-Toulon

Klosteret i åsen

Den spinklere klokken som flere ganger daglig klinger fra åsen i sørvest forteller at her lever en liten gruppe munker fra karmelittordenen sitt tilbaketrukne liv. Legger man veien dit opp, finner man kirken åpen på dagtid – for stillhet, tidebønn eller messe. Munkene i Roquebrune tilhører karmelittenes sørfranske provins, Avignon-Aquitaine, og har vært her siden 1947. De lever et klosterliv der oppgavene skifter mellom studier og praktisk arbeid i taushet og ensomhet i hvert sitt lille hus innenfor klostermurene, avbrudt av tidebønner og messe i klosterkirken. Denne livsformen, strengere enn i mange andre klostre, er grunnen til at denne grenen av karmelittene kaller sine klostre for "ørken" klostre. De ønsker å leve i tradisjonen fra de første munkene i kirkehistorien, eneboerne i Egypts ørken de første århundrene av vår tidsregning.

Karmelittordenen

Ordenen ble opprettet på Karmelfjellet i Det hellige land i 1209, muligens av den franske presten Berthold. Det skjedde på stedet der tradisjonen sier at profeten Elia hadde sin hule på 900-tallet før Kristus. Den grenen som brødrene i Roquebrune tilhører, er frukten av en fornyelse som de spanske karmelittene Theresa av Avila og Johannes av Korset sto for på 1500-tallet. Norge har siden 1998 et karmelittkloster i Tromsø for ordenens kvinnelige gren. To av brødrene fra ordenens kloster i Skåne er kan hende Nordens mest kjente karmelitter i dag: Wilfrid Stinissen som forfatter og Anders Arborelius som Den katolske kirkes biskop i Sverige siden 1998.

Les mer av historien om klosteråsen i Roquebrune

(Skrevet av Øivind Østang)